Sail

Iedere 5 jaar vindt in Amsterdam het evenement 'Sail' plaats, gedurende 5 dagen ligt de haven bij het Java eiland vol met allerlei zeilschepen.

Het luchtruim rondom Sail is die dagen in principe gesloten, op bepaalde dagen en tijden worden er wel bepaalde routes in de buurt opengesteld waar je onder bepaalde voorwaarden toestemming voor kunt krijgen.

Vandaag is dat de 'blue route' die op 1400 voet vanaf het NDB WP over IJburg vlak langs een stukje Schiphol CTR loopt tot de Nieuwe Leeuwarderweg waar je naar het oosten moet draaien om het gebied weer uit te vliegen.

Voor de zekerheid nog maar even een afdruk van de route gemaakt voor onderweg.

Henk is vandaag weer mijn co, we zijn lekker vroeg, iets na 09:30 hangen we al en zetten koers naar WP. Over het IJmeer met rechts Durgerdam en langs IJburg.

De A1 wordt grondig aangepakt, er komt een extra afslag richting de polder en een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

We krijgen over de radio van Amsterdam Information toestemming om het Sail gebied binnen te vliegen en de blue route te volgen. Het weer is prachtig, vrijwel geen turbulentie en fraai zicht. Henk heeft het druk met de foto's terwijl ik me concentreer om zo nauwkeurig mogelijk koers en hoogte vast te houden.

De foto's spreken voor zich...

Na al dit moois gaan we nog een beetje sightseeŽn, o.a. naar Wormer en Middenbeemster en daarna is het weer tijd om terug naar Middenmeer te gaan want het vliegtuig is vanaf 11:00 weer verhuurd.

Vanwege de crosswind die we op base in de rug hebben kom ik wat hoog aan maar met een beetje slippen op final komt het allemaal goed en staan we netjes om 10:55 weer op het platform en kan de administratie weer bijgewerkt worden.

Het was weer prachtig, op naar de volgende !

Wordt vervolgd,....