Mijn fietsen

Sinds het jaar 2000 heb ik mijn woon-werkverkeer tussen mijn woonplaats Haarlem en werkplek in Amsterdam centrum (43km per dag) voornamelijk op de fiets gedaan. In het begin op een Giant Brisbane, een soort stadsfiets met een Shimano nexus 7-versnellingsnaaf. Deze naven bleken in het begin echter een constructiefoutje te hebben waardoor ik er in 5 jaar tijd (bijna 60000 km) een stuk of 8 compleet versleten heb.

Giant brisbane De Giant Brisbane op Texel

Hierna wilde ik geen dichte naven meer en ben over gegaan op derailleurs.

Giant Centralpark De volgende fiets werd een Giant Central Park. Deze heeft in de erop volgende 5 jaar ook zo'n 50000 km gedraaid met als enige echte probleem het aluminium stuur wat ergens onderweg spontaan afbrak.

Tussendoor had ik tijdens een Antilliaanse vakantie op Sint Maarten (wij kwamen daar regelmatig omdat onze dochter daar 10 jaar gewoond heeft) een Trek 3700 gekocht om daar ter plekke iedere vakantie een beetje rond te kunnen crossen. Toen dochter echter besloot om terug naar Nederland te verkassen heb ik de Trek na ons laatste verblijf als gratis extra bagage bij de KLM in kunnen checken zodat ik er na de Central Park nog een jaartje in Nederland op heb rond kunnen rijden.

Trek 3600 De Trek op SXM

De Trek reed echter niet zo fijn als de Giants dus de volgende kwam in 2011 toch weer uit de Giant stal, een Talon 0 met schijfremmen en noppenbanden. De noppenbanden waren fijn in het terrein maar omdat ik eigenlijk uitsluitend op de weg rijd werden die snel vervangen voor Schwalbe Big Apple wegbanden. Ook de originele schijfremmen hadden het niet, ze bleven piepen en aanlopen. Na vervanging van de schijven voor hardere varianten en de resinblokken voor gesinterde werd dat meteen een stuk beter.

Giant Talon 0 De Talon 0, nog helemaal nieuw en schoon

De ontwikkeling van de elektrische fiets heeft ondertussen niet stilgestaan en heeft het imago van oubollige bejaardenfiets inmiddels ruim achter zich gelaten. Ik merkte dat vooral harde wind tegen mij steeds meer begon tegen te staan en ook dat mijn gemiddelde snelheid in de loop der jaren wat achteruit begon te lopen dus heb me ertoe gezet om toch ook maar eens in die richting te gaan kijken.

Zie voor het vervolg van dit verhaal mijn Stromer ST2 pagina.