Sunset

De langste dag op het noordelijk halfrond valt ieder jaar ergens in de buurt van 21 juni, het is niet zo dat de langste dag ook de vroegste zonsopkomst en de laatste zonsondergang heeft, er zit wat verschuiving in. Dit jaar viel de laatste zonsondergang (22:04u LT) op vrijdag 24 juni, het is dan traditie dat een aantal vliegvelden de avond tot einde UDP (15 minuten na sunset) open blijft.

Wettelijk mogen wij tot einde UDP vliegen, het plan is dan ook om naar Texel te gaan en dan 21:30 weer terug naar Middenmeer te vliegen zodat we hangend boven de Wieringermeer de zon onder kunnen zien gaan en dan nog een kwartier over hebben om de kist weer op het veld terug te zetten.

Het plan was goed, alleen het onderhoud van de kist was uitgelopen dus het feest ging niet door...

Gelukig is vliegveld Middenmeer iedere dag tot einde UDP open dus een week later wagen we een tweede poging. Sunset weliswaar iets vroeger ( 21:48u ) maar verder maakt dat natuurlijk ook niet zo veel uit.

Bij aankomst op het veld zijn we nog net getuige van de maidenflight van de PH-4P1. Deze kist is een zelfbouwproject van Roel Bogaard, de eerste vlucht is door onze chef-instructeur Frans Herinx gedaan. Roel gefeliciteerd !! Hij vliegt echt :)

Henk heeft nog niet in de Sirius gevlogen dus voor hem is het ook een bijzondere belevenis. Nadat ik zelf de start heb uitgevoerd geef ik hem de controls over en kan hij even wat spelen om zich vertrouwd te maken met de Sirius.

Zoals verwacht levert dit geen problemen op dus zetten we eerst koers naar Hoorn waar een van Henk's collega's woont. Na wat telefonisch contact staat de collega te zwaaien en draaien wij een paar rondjes om haar huis.

Daarna naar Purmerend, bij het oude busstation daar is een paar jaar geleden de "melkbrug' gebouwd, 2 bruggen over elkaar heen waarvan er 1 open kan. Die foto hadden we nog niet, nu wel...

We moeten tot sunset even wat tijd doorbrengen en vliegen weer terug richting de Wieringermeer, daar mogen we tot 6500 voet hoog vliegen dus klimmen we maar een stuk in de hoop dat we daar de zon nog wel even zien want ondertussen is het richting de kust behoorlijk dichtgetrokken.

Helaas is er alleen maar indirect zonlicht te zien dus doe ik het gas dicht en duw de neus naar beneden zodat we met een stevige vaart weer zakken richting het circuit.

Ik hoef me niet te haasten dus ruim op tijd staan we weer aan de grond, na het opruimen van de kist doen we nog een drankje in het Luchthavengebouw 'Wings' waarna het er weer opzit.

Op naar de volgende !

Wordt vervolgd,....